5 lucruri neștiute despre limba germană
Germania este renumită pentru faimoși savanți și muzicieni: Sigmund Freud a pus bazele psihologiei, Albert Einstein a revoluționat înțelegerea științei, iar Johann Sebastian Bach a schimbat modul în care gândim despre muzică. Și deși, aceșți germani sunt foarte cunoscuți în întreagă lume, nu știm atât de multe despre limba pe care au vorbit-o. De exemplu, știai că substantivele au trei genuri sau că prima carte tipărită a fost scrisă în limba germană?
Află în continuare 5 lucruri foarte puțin știute despre limba germană.
1.Limba engleză și limba germană împărtășesc 60% din vocabular
Limba germană și limba engleză împărtășesc mai mult de jumătate din vocabular - așadar, dacă știi engleză, eșți deja la jumătatea drumului în a vorbi limba germană! În comparație, engleza și franceza împărtășesc doar 27% din vocabular.
2.Alfabetul german are o consoană în plus față de cel englez
Atât alfabetul limbii germane, cât și cel englez utilizează caractere romane. Totuși, limba germană conține o consoana suplimentară „s”, care reprezintă dublu „s”- β. β este unică printre consoanele germane, prin faptul că nu este niciodată poziționată la începutul unui cuvânt.
3.Timpul este calculat în raport cu ora următoare
Dacă un german va spune că este „halb drei” („jumătate trei”), poți presupune că este ora 3:30. Cu toate acestea, este greșit: în germană, timpul de la jumătatea orei se raportează numărând minutele până la următoarea ora, așa că „halb drei” înseamnă că este jumătatea orei trei: cu alte cuvinte, este ora 2:30.
4.Limba germană are anumite proverbe foarte amuzante
Unul dintre proverbele favorite ale germanilor este Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei care se traduce prin Totul are un sfârșit, doar cârnații au două. Cea mai încântătoare zicala Das ist nicht dein Bier! tradusă prin Aceasta nu este berea ta! este echivalentă cu proverbul românesc Nu îți bagă nasul unde nu îți fierbe oală. Amunzant, așa-i? :))
5.Toate substantivele încep cu majuscule
Poate nu ai observat, dar blocuri de cuvinte scrise cu majuscule sunt des întâlnite în limba germană. Nu este un lucru opțional, ci efectiv este una dintre regulile germanilor de scriere. Te vei obișnui rapid, nu-ți face griji!
Dacă ți-am stârnit interesul pentru limba germană, te așteptăm la Deutsches Zentrum Bukarest pentru un curs intensiv. Situat în Piața Victoriei, într-un spațiu dichisit până la cel mai mic detaliu ca tu să poți învață limba germană într-un ambient plăcut, centrul nostru oferă cursuri de limba germană atât în mod individual, cât și în grupe în funcție de dorința ta. Pentru mai multe informații, te rugăm să ne scrii la adresa de e-mail office@dzentrum.ro sau să ne contactezi telefonic la +40735785715.